Stor sympati for minkavlerne

Stor sympati for minkavlerne

Læserbrev skrevet af Familielandbruget LRS - Vejle: Næstformand Niels Henrik Keinicke og formand Sven Aage Steenholdt

I disse dage – og i disse skrivende timer - aflives minkene rundt om i hele landet. Det er ikke helt usædvanligt for årstiden. Det, som er usædvanligt, er, at avlsdyrene også aflives. Dermed aflives en af landbrugets driftsgrene. Det har og får stor betydning for den enkelte minkavler, fodercentralerne og følgeerhvervene. Det får kolossal stor betydning for landområder hvor det fremadrettet kan være svært at finde alternative jobs.

I har over natten fået fjernet jeres livsgrundlag, livsværk og arbejdsplads. Jeres identitet er blevet revet væk fra jer – uden en overgangsordning eller lignende. Det er brutalt og grusomt. Det må være svært at forstå for jer. Men når der bliver stille på farmen og den sidste handske er lagt bliver det for alvor stille.

Her fra Familielandbruget LRS-Vejle vil vi gerne sende sympatitanker til minkavlere i hele landet. Minkbranchen har eksisteret siden 1930 i Danmark. Erhvervet har løbende tilpasset sig de krav, der er blevet stillet, så dyrevelfærden har været i top. Erhvervet har været kendt world wide for den høje skindkvalitet. Igennem de seneste mange år har I oplevet, at jeres opnåede afregningspriser har været højere end kollegernes i udlandet. I har i særklasse været i front. I kan være stolte over det, I har bidraget med til landbrugserhvervet og til det danske velfærdssamfund.

Vi undres

Nærværende læserbrev skal ses som et sympatiskriv til minkavlerne. I samme åndedrag er vi dog nødt til at fremhæve, at vi finder den politiske proces usympatisk. Vi finder det meget kritisabelt den måde det her er foregået på. Myndighederne med fødevareministeren har siden i sommers haft forskellige strategier. Strategierne er blevet praktiseret, uden at der har været nævneværdig dialog med erhvervet. I Familielandbruget mener vi ikke, at det er en måde at samarbejde på. Det hele kulminerede d. 4. november kl. 16. Her gav statsminister Mette Frederiksen ordre til, at minkene skulle aflives i hele Danmark både de mink som var inficeret med corona og som ikke var inficeret med corona. Et meget omfattende indgreb. Et indgreb der synes at være grundlovsstridigt.

Alle folketingspolitikerne har med deres underskrift på tro og love erklæret, at de vil overholde Grundloven. Hvis dette ikke sker, skal det naturligvis have de nødvendige retslige konsekvenser. Det er klart og bør være klart for alle. Med lov er landet bygget op – og det har vi i Familielandbruget også stor sympati for.