Heste, grise, køer og Facebook: Bondegårdsidyl anno 2020

I anledning af Sønderjysk Familielandbrugs 100 års jubilæum, har vi besøgt en række aktive medlemmer. Mangfoldigheden er stor ift. aldersspredning, bedrift og fremtidsdrømme, men værdierne har de tilfælles: Der skal være liv på landet og plads til alle.
Heste, grise, køer og Facebook: Bondegårdsidyl anno 2020

På Abildskær Gård ved Rødding trives bondegårdsidyllen i det 21. århundrede. Her kombineres dyrehold med solceller, sociale medier, PR-strategier og en webshop.

Gården er et fælles familieprojekt mellem de unge brødre Tobias og Joakim Hausted, foruden Tobias’ lille familie, der består af hans kone Signe og deres to børn Pelle og Vilma.

- Heste, grise, køer og får hører til min bondegård.
Den gamle, romantiske børnesang om landmandslivet med grønne marker, hestestald og lo, storke på taget og høns omkring et hvidt, stråtækt stuehus med blåmalede dør- og vindueskarme har fået et comeback i moderne kontekst.

Hos Tobias og Signe Hausted på Abildskær Gård ved Rødding er idyllen fra børnesangen i hvert fald næsten fuldendt – også selvom gården er rødmalet. Her er nemlig både grønne marker, gårdbutik, grise, får, stude, kyllinger, fem hunde og et æsel. Sidstnævnte er nok mest for fornøjelsens skyld.

Det unge par på henholdsvis 27 og 26 år har sammen med Tobias’ bror, Joakim på 25 år, ført bondegårdsidyllen ind i det 21. århundrede. Den indebærer både forretningssans, sociale medier, en webshop og nye teknologier. Men de kommer naturligvis ikke uden om at bruge godt, gammeldags knofedt.

Brødrene overtog Abildskær Gård i 2016, da de var blot 23 og 21 år. De har fra begyndelsen drevet alt økologisk, og det værdigrundlag har de allerede givet videre til næste generation.
- Pelle er i trodsalderen, og når han rigtig skal drille os råber han ”Jeg sprøjter! Jeg sprøjter!” griner Signe, mens hun ifører 3-årige Pelle en grøn ”I Love Øko”-T-shirt.

Webshop er vejen frem

Meget tyder på, at selvforsyning og ’jord til bord’-tankegange trender blandt yngre voksne.
- Vi ved, at der er en tendens til at tænke selvforsyning og lokale råvarer i vores egen generation, fortæller Tobias, mens han lidt distraheret forsøger at overbevise Pelle om, at han kun behøver én is ad gangen.

- Man kan jo godt købe en halv gris og bruge et par aftener på at pakke kød og koge suppe, i stedet for at se Netflix. Men gårdbutikken overraskede os, fordi det er et ældre segment, der køber der.
- Samtidig har jeg talt med flere rundt omkring, der ville være interesserede i at købe gode fødevarer via en web-shop i stedet. Det er især i Københavnsområdet, hvor mange har hus og elbil og spiller golf – og hvad skal de så bruge deres penge på? God mad! Så det marked skal vi ind på.

Brødrenes fordel er muligvis, at de ikke har lagt alle æg i én kurv. De har godt nok 500 høns på græs i mobile solscelledrevne vogne, der selv lukker for ræven om aftenen og åbner om morgenen. Men samtidig producerer de årligt 70-100 slagtegrise på friland og har 60 moderfår, 11 jerseystude, og to hold slagtekyllinger af 500 stk. De driver 95 hektar jord, hvoraf de selv ejer 51, og her har de kartofler og korn.

Størstedelen af Abildskærs produktion afsættes i egen gårdbutik og i SuperBrugsen eller Føtex til fast pris, samt til højskoler og restauranter.

- Selvfølgelig har vi mange forskellige kontroller, fordi vi har flere driftsgrene. Men vi synes ikke selv, at vi har gjort det for besværligt, understreger Tobias. Vi ser det både som en risikodækning og en måde at skabe mersalg på. For hvis ræven tager alle hønsene, er vi ikke nær så sårbare, når vi stadig har vores andre produkter. Og hvis vi kun havde f.eks. kartofler, ville højskolerne kun købe kartofler. Men nu kan de også købe både æg og kød her. Så vi vil det hele, og vi vil alsidigheden.

Alt dette skal nu også sælges via webshop og tilsættes en skarp PR-strategi.
Webshoppen skal kunne levere helt til København uden merpris, og når den står klar, har de også lokaler til pakning og opbevaring.

For at få det projekt på benene, har familien brugt deres netværk. Selve hjemmesiden har Joakims ven lavet, som et eksamensprojekt til sit studie. Signes søster er skarp til at skrive tekster og skabe synlighed online.

Ifølge Tobias og Signe gælder det netop om at gøre sig synlig. Derfor er Abildskær aktiv på sociale medier som Facebook, og familien var med i Familielandbrugets reklamevideoer, som blev set af mange tusinde online brugere.

- Vi er et familielandbrug!

Det var en svær start for Tobias og Joakim. Selvom de fik ejendommen til en overkommelig pris, og ikke har haft de store udgifter til etablering, har de haft andre og mere uforudsete udfordringer: Fugleinfluenza i 2016 resulterede i strammere regler og mere kontrol. I 2017 frøs kartoflerne, og i tørkeåret 2018 tørrede alt ud. I 2020 er de blevet mødt af Corona-krisen, der lukkede for deres vigtige afsætning til bl.a. højskoler og efterskoler.

De to brødre har siden etableringen begge arbejdet ved siden af deres landbrug. Målet var dog fra starten, at de inden for 5 år skulle kunne leve af produktionen på Abildskær. Heldigvis er det mål lige om hjørnet, for brødrene knokler ofte til sent ud på aftenen.

- En arbejdsuge kan snildt løbe op til mange timer, forklarer Tobias, Og vi kommer aldrig ned på en 37 timers arbejdsuge, men forhåbentlig bliver det ikke længere 80 eller 90 timer, når vi kommer hjem til Abildskær begge to. Så kan vi tage det mere roligt, gøre alting ordentligt og forhåbentlig lave mindre brandslukning.

Signe, der i øjeblikket læser til sygeplejerske, drømmer om at gøre det samme.
- Familielivet går rundt lige nu, fordi jeg er godt gift, griner Tobias til hende, men det er jo meningen, at det skal være et fælles familieprojekt. Det er også derfor, vi er medlem af Familielandbruget: Fordi vi er et familielandbrug!

- Vi vil gå hjemme og være en familie, der er sammen om det. Min kone og jeg, vores to børn og min bror. Det her er vores drøm. Men indtil landbruget kan bære vores liv, må vi finde på noget andet – og udearbejde giver jo også en vis dynamik til livet og familielivet.

På trods af både fuldtidsjob, landbrug og familie, finder Tobias også tid til foreningsarbejde. Han sidder blandt andet i Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.

- Jeg vil egentlig gerne bruge mere tid der, for jeg brænder for at have indflydelse og sige min mening. Men det skal først være mere stabilt herhjemme, understreger han.

- Det har givet en værdi for mig at være den yngste i udvalgene, for jeg var kun 25 år, da jeg startede. Så har jeg kunnet se på tingene med friske øjne. Og heldigvis er jeg ikke blevet presset til at påtage mig en masse ekstraopgaver. Jeg tror, de andre ved, at jeg har meget at gøre med at få bygget mit eget landbrug op lige nu.

Fakta om Abildskær Gård

Moderne familielandbrug ved Rødding

Familien

Brødrene Tobias og Joakim Hausted på henholdsvis 27 og 25 år har ejet gården Abildskær siden 2016. På gården bor Tobias med sin kone Signe på 26 år, der læser til sygeplejerske. De blev gift i december 2018, og som brud til en ægte landmand fik Signe en Gallowaykalv i bryllupsgave. Sammen har de to børn, Pelle på 3 år og Vilma på 1 år.

Joakim boede sammen med Tobias og Signe på Abildskær indtil 2018, hvor han flyttede til den nærliggende landsby Sdr. Hygum sammen med sin kæreste Jannie.

Tobias og Joakim arbejder begge ved siden af landbruget, men regner med at kunne gå fuldtid på Abildskær Gård inden næste sommer.

Landbruget

Abildskær er et økologisk landbrug med produktion af både lammekød, kød af frilandsgrise, oksekød, slagtekyllinger, æg, kartofler og korn.

De har 500 høns og to hold slagtekyllinger af 500 stk. De producerer årligt 70-100 slagtegrise på friland, har 60 moderfår og 11 jerseystude. Samtidig driver de 95 hektar jord, hvoraf de selv ejer 51. Her har de kartofler og korn.

Størstedelen af deres produktion afsættes i egen gårdbutik og i SuperBrugsen eller Føtex til fast pris, samt til højskoler og restauranter. Den næste store plan er dog at lancere webshoppen abildskaergaard.dk, hvor der skal leveres økologiske fødevarer fra Abildskær til hele Danmark.

Foreningen

Familien definerer sig selv som et ”familielandbrug”, hvor de er sammen om arbejdet på Abildskær. De har været medlem af Sønderjysk Familielandbrug helt fra begyndelsen, og Tobias er aktiv i diverse foreninger, blandt andet Økologisektionen i Landbrug og Fødevarer.

Pia Erritsø Christiansen

Pia Erritsø Christiansen

Kommunikations- og marketingansvarlig

Telefon
7374 2105
Mobil
3016 2105
E-mail
pec@lrs.dk
Specialer
  • Kommunikation